Ciasta i Wypieki

Przepisy na ciasta z własnego doświadczenia.

Get Adobe Flash player

Szarlotka Królewska

Przygotowanie:  Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Do błyszczącej masy białkowej dodawać po 1 żółtku. Cały czas miksując wlać olej. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski z masą jajeczną i delikatnie połączyć. Blaszkę o wymiarach 24x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C ok 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić w garnku z grubym dnem i podgrzewając, uprażyć. Kiedy jabłka będą ładnie rozprażone, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Garnek zdjąć z ognia. Wsypać żelatynę i dobrze wymieszać, do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia. Przygotować masę. 2 szklanki mleka zagotować. Budynie, mąkę, cukry i szklankę mleka dobrze wymieszać. Wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Przykryć. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu. Krem podzielić na pół. 1 biszkopt nasączyć połową soku jabłkowego. Wyłożyć połowę jabłek. Na jabłka połowę kremu. Przykryć drugim biszkoptem. Biszkopt nasączyć, wyłożyć pozostałe jabłka i krem. Całość posypać granolą (przepis na granolę znajdziecie TU ) lub startą czekoladą. Ciasto wstawić na 2 godz. do lodówki.








SKŁADNIKI








Sprawdź proporcje i składniki. Wyslij sms o tesci
DSTSS pod numer 7243 koszt smsa (2,46zł)


Już nie długo nowe Przepisy